top of page
Zoeken
Foto van schrijverBart Criens

Nog altijd niet uitgeregend: Polen kondigt de noodtoestand af!



“Al dat water moet de komende dagen ergens naartoe. Het wordt nog bang afwachten hoe dát gaat aflopen”, klonk het zondag op een persconferentie van de hulpdiensten in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Zij vermoeden dat pas woensdag of donderdag het ergste achter de rug zal zijn.


Om maar te zeggen dat de ongeziene waterellende in centraal-Europa nog lang niet voorbij is. Sinds midden vorige week regent het er werkelijk onophoudelijk. Vooral landen als Roemenië, Tsjechië, Polen en Oostenrijk kregen een ‘waterbom’ over zich heen om U tegen te zeggen: “Op sommige plekken is er meer dan 400 liter water per vierkante meter neergekomen”, aldus het Poolse weerinstituut IMGW. Volgens de Oostenrijkse weerdienst viel op 4 dagen tijd evenveel regen dan normaal tijdens een hele maand september. Ter vergelijking: tijdens de watersnood in Wallonië in de zomer van 2021 viel er 270 liter water gedurende 48 uur.


“Rijp voor de sloop”

Het leidt in de verschillende getroffen landen tot zelden meegemaakte taferelen. In Polen was een nochtans 29 meter hoge dam niet tegen het wassende water opgewassen: honderden huizen die stroomafwaarts stonden, kwamen volledig onder water te staan. “Sommige huizen zijn door de enorme kracht van het water rijp voor de sloop”, klonk het.

Tientallen rivieren traden buiten hun oevers. Het peil van de Nysa Klodzka, een zijrivier van de Oder in Polen, steeg op een paar uur tijd van gemiddeld maar zo’n 1 meter hoog naar liefst 6,65 meter. Zondagavond kondigde de Poolse regering de noodtoestand af. Het vraagt Europa tevens om praktische hulp.




Ook in Oostenrijk is de schade niet te overzien: ter hoogte van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen steeg het peil van de Donau eveneens op een paar uur tijd van “50 centimeter naar bijna 2,30 meter”, aldus de crisisstaf van de stad Wenen, waar er ook zware wateroverlast is. Metrokokers staan er onder water, net als huizen en ondergrondse parkings dicht bij de Donau.


Rampgebied

De Oostenrijkse autoriteiten verklaarden intussen de hele deelstaat Neder-Oostenrijk – in het noordoosten en goed voor 1,7 miljoen inwoners – tot rampgebied. Het Oostenrijkse leger en brandweerkorpsen vanuit heel Oostenrijk springen de lokale korpsen bij. En dat bleek hard nodig: zondag in de late middag begon de situatie snel te verslechteren doordat verschillende dammen in Oostenrijk het begaven, met alle gevolgen voor de daaronder gelegen dorpen.


De zwaarste menselijke tol is tot op heden in Roemenië opgetekend: daar lieten zes mensen het leven. Ook in Polen verdronk iemand nadat hij door het wassende water was meegesleurd. In Oostenrijk kwam een brandweerman om bij een evacuatie-opdracht. Verschillende mensen zijn nog vermist.


De hulpdiensten staan er voor een haast onmogelijke taak. Waardoor onder meer de Tsjechische premier Petr Fiala zijn geduld verloor met landgenoten die tegenstribbelden: “Mensen moéten de evacuatiebevelen opvolgen. Het ergste is nog niet achter de rug. Wie weigert zijn woning te verlaten – ondanks het enorme gevaar – brengt bovendien straks niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook diegenen die hem moeten proberen te redden, wanneer de toestand dramatisch wordt.”


Ook in Tsjechië is de schade enorm: onder meer de stad Krnov – zo’n 20.000 inwoners – staat volgens de burgemeester voor 70 tot 80 procent onder water: “Het water is overal, we kunnen zelfs nergens nog evacuactie-centra opzetten”, aldus de plaatsvervangende burgemeester Miroslav Binar. Volgens hem is de huidige wateroverlast nog veel erger dan de watersnood van 1997: toen waren er in quasi dezelfde regio meer dan 100 slachtoffers, en was er voor 6 miljard euro materiële schade.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page